NØGLETAL

DET KAN DU BRUGE DINE NØGLETAL TIL:

Nøgletal gør det lettere at følge med i, hvordan det går med din virksomheds økonomi.

Når du sammenligner tallene med sidste års tal, får du et godt overblik over, hvordan din virksomheds økonomi udvikler sig i. Samtidig får du også mulighed for at reagere, hvis et nøgletal pludselig udvikler sig i negativ retning.

Vil du vide, hvordan din virksomhed klarer sig på markedet, kan du sammenligne dine egne nøgletal med tal for tilsvarende virksomheder – f.eks. din nærmeste konkurrent.

Her er de mest kendte nøgletal er opdelt i tre grupper, så du kan se hvad de viser, og hvad du selv kan bruge dem til:

RESULTAT OG INDTJENINGSEVNE

DÆKNINGSGRAD:
Dækningsgraden viser forholdet mellem virksomhedens dækningsbidrag og omsætning – altså hvor meget af virksomhedens omsætning, der går til at dække de faste omkostninger.

Er du god til at styre dine variable omkostninger, har du en høj dækningsgrad, hvorimod det modsatte gør sig gældende, hvis dækningsgraden er lav. Har du f.eks. en dækningsgrad på 58, betyder det, at der er 58 kr. tilbage til at dække omkostningerne med, hver gang virksomheden har omsat for 100 kr.

AFKASTNINGSGRAD:
Afkastningsgraden viser den forrentning, virksomheden er i stand til at skabe ud fra de aktiver, som virksomheden har til rådighed.
Har virksomheden en afkastningsgrad på f.eks. 12, betyder det, at virksomheden for forrentet sin samlede kapital med 12%.

OVERSKUDSGRAD:
Overskudsgraden viser ganske enkelt, hvor stor en del af virksomhedens omsætning, der bliver til overskud. Den fortæller også, om du er god til at styre dine (variable) omkostninger og tilpasse dem til dit indtægtsniveau.

Jo højere overskudsgrad du har, desto mere overskud skaber du af din omsætning. Har du en overskudsgrad på f.eks. 7%, betyder det, at virksomheden har haft et overskud på 7 kr., hver gang der er omsat for 100 kr.

FINANSIERING OG LIKVIDITET

LIKVIDITETSGRAD:
Likviditetsgraden er et centralt nøgletal, når du skal vurdere din virksomheds overlevelsesevne. Tallet viser nemlig, om du har penge til at betale dine regninger og afdrage på din gæld.

Nøgletallet viser forholdet mellem de værdier man regner med, at din virksomhed kan råde over - tilgodehavender og likvide midler - og de midler, der allerede er disponeret over - din kortfristede gæld. Hvis likviditetsgraden er 100 eller mere, betyder det, at din virksomhed har flere midler til rådighed end det kræver for at betale virksomhedens kortfristede gæld.

EGENKAPITALENS GEARING:
Egenkapitalens gearing viser hvor stor en del af virksomhedens kapital, der er lånt af andre (fremmedkapital) set i forhold til hvor meget ejeren/ejerne selv har indskudt (egenkapital).

Jo lavere tallet er, jo større andel af firmaets aktiver har ejerne selv finansieret. Jo lavere gearing – jo mere solidt er firmaet. Jo højere gearingen er – jo mere afhængig er man af sine kreditorer. Egenkapitalens gearing fortæller ikke om virksomheden tjener penge eller ej.

OMSÆTNINGSHASTIGHEDER:

DEBITORERNES OMSÆTNINGSHASTIGHED:
Debitorernes omsætningshastighed viser, hvor hurtigt dine debitorer betaler deres gæld – altså hvor mange dage der går, fra vi udsteder en faktura til vi har pengene på bankkontoen. Det betyder naturligvis, at vi som udgangspunkt vil have så lavt et tal som muligt.

KREDITORERNES OMSÆTNINGSHASTIGHED:
Kreditorernes omsætningshastighed viser det som debitorernes, bare set fra din virksomheds synspunkt. Altså hvor mange dage der går, fra du modtager en faktura, til den betales. Er du god til at forhandle lange kreditter hos dine kreditorer, vil du have et højt tal.

VARELAGERETS OMSÆTNINGSHASTIGHED:
Varelagerets omsætningshastighed viser, hvor mange gange dit varelager omsættes på et år. Nøgletallet beregnes på baggrund af 365 dage. Et tal på 2 vil f.eks. betyde, at din virksomhed indkøber varer og sælger dem igen 2 gange på et år. Et højt tal er som regel at foretrække, da det betyder, at dine varer ikke ligger for længe på lager.

SOLIDITET OG RISIKO

SOLIDITETSGRAD:
Soliditetsgraden viser virksomhedens egenkapital i forhold til virksomhedens samlede aktiver – altså hvor mange af virksomhedens aktiver, der er finansieret af ejerne i forhold til hvor meget, der er finansieret af eksterne långivere.

Hvis soliditetsgraden er 100, betyder det, at ejeren/ejerne har finansieret alle aktiverne, hvorimod en soliditetsgrad på 0 betyder, at virksomheden ikke har nogen egenkapital. Hvis du har en høj soliditetsgrad, er det som regel lettere at låne penge, da det viser, at du kan klare et større tab uden at komme i økonomiske problemer.

NULPUNKTSOMSÆTNING:
Nulpunktomsætningen viser hvor stor en omsætning, du skal have på et år for at ende med et resultat på 0. Altså fortæller nulpunktsomsætningen, hvad din omsætning som minimum skal være for at kunne dække dine faste omkostninger.

EGENKAPITALENS FORRENTNING:
Egenkapitalens forrentning viser den forrentning, ejerne af virksomheden har fået af deres investering. Nøgletallet kan, ud over sammenligning med tidligere år, sammenlignes med den forrentning ejerne kunne have fået ved at investere andre steder – f.eks. en lønkonto eller opsparing.

Forrentningen i virksomheden skal helst have et omfang, der gør det værd at have denne mere risikobetonede investering, sammenlignet med mere sikre investeringer.

NØGLETAL MED I BOGFØRINGSPAKKER:

Når du køber en af vores faste bogføringspakker, får du to nøgletal efter eget valg med hver måneds-/kvartalsrapport.

LÆS MERE OM BOGFØRINGSPAKKERNE HER